Před třemi lety se play-off nedohrálo kvůli nezvanému hostu z Číny. Následovala roční pauza a poté loňská paralympijská sezóna bez vyřazovací fáze (stejně tak tomu bylo i v roce 2018). Suma sumárum čeká český parahokej na kompletní play-off už celých šest let. A konečně je to tady: začíná semifinále parahokejové ligy a karlovarští Žraloci jako vítěz základní části a obhájce titulu jedou k úvodnímu zápasu do Prahy, kde je vyzve v tabulce čtvrtá Sparta. Ze zdravotních důvodů však Karlovarákům budou chybět dva stavební kameny sestavy - Michal Geier a Radek Zelinka.

Zatímco karlovarský klub zvítězil v základní části s bezpečným náskokem, když ztratil ve čtrnácti kolech jeden bod, Sparta se o postup strachovala do poslední chvíle. V předposledním kole prohrála na vlastním ledě s přímým konkurentem z Pardubic 2:5 a musela čekat na výsledek posledního kola, kdy Pardubice zajížděly právě do Karlových Varů, kde musely vyhrát. V divoké přestřelce však Mustangové v KV aréně prohráli 7:9 a v Praze tím pádem mohly spadnout kameny ze sparťanských srdcí.

Bilance z letošní dlouhodobé části hovoří jasně ve prospěch Sharks, oba zápasy se odehrály v jeden víkend, který Spartu nezastihl v kompletním složení ani v nejlepším rozpoložení. Západočeské výhry 9:1 a 9:0 jsou toho důkazem. Nejúspěšnějším karlovarským střelcem byl Filip Veselý se sedmi zásahy, čestný gól Sparty vsítil zkušený Jiří Raul.

Oba soupeři spolu v historii domácí parahokejové soutěže odehráli některé legendární série play-off. Především čtyři finále po sobě v letech 2006 - 2009, kdy si první dva tituly uzmula pro sebe tehdy doslova nepřekonatelná Sparta (brankář Michal Vápenka neinkasoval v celém play-off 2006 a 2007 ani jednu branku), ale další dva poháry pro vítěze už připadly Žralokům. Finále 2008 vyhráli 2:1 na zápasy, přičemž v rozhodujícím utkání padla jediná branka z hokejky Michala Geiera, a o zlatu v roce 2009 rozhodly pro změnu samostatné nájezdy, ve kterých skončily oba zápasy ve prospěch Sharks. Naposledy se Karlovy Vary s Prahou utkaly o umístění v roce 2018, z důvodu sezóny zkrácené paralympiádou se hrálo jen na jedno utkání a Sparta v něm brala bronz.

Aktuální semifinálová série nabízí asi nejzajímavější podívanou v lize co se týká soupisek. Na obou stranách se vzácně doplňuje nastupující generace s tou zkušenější. Na karlovarské soupisce patří k mladým dravcům Filip Veselý (vítěz kanadského bodování základní části) a Patrik Sedláček, za zkušenost lze označit, sic nemocné, Michala Geiera nebo Radka Zelinku. Sparta disponuje nadějemi třeba v podobě Lukáše Kapka či Sebastiana Bečváře, a matadory Michalem Vápenkou nebo Zdeňkem Krupičkou.

V legendární Sportovní hale Fortuna bude semifinále play-off České parahokejové ligy zahájeno v neděli 5. února v 10:15. Odveta v KV aréně je na programu 18. února od 17:00 hodin, případný rozhodující zápas tamtéž o den později už v 10:00 hodin.