Rýmovaný nadpis bude možná jedinou poetikou finálové série České parahokejové ligy 2022/2023. Dva nejlepší celky po základní části mezi sebou rozhodnou o nových mistrech republiky. A vzájemné zápasy z dlouhodobé fáze i pohled na statistiky napovídají, že finále bude stát za to. V sobotu 4. března v půl čtvrté odpoledne padne první puk na led ve zlínské PSG aréně, kam cestují Žraloci hájit neporazitelnost v nejdůležitějším okamžiku sezóny.

Na úvod možná to nejpodstatnější, historické počty ligových titulů: Zlín 6 - Karlovy Vary 5. Právě začíná bitva, která statistiku buď zremizuje, nebo na delší dobu přisoudí cejch nejúspěšnějšího klubu Zlínu. K odpovědi povedou maximálně tři zápasy, jasno bude nejpozději 19. března.

Přítomnost je však neméně zajímavá. Zlín do aktuálního ročníku nevstoupil dobře a majitelům posledního bronzu hrozil i nepostup do play-off. V závěru základní části ale na Moravě zabrali a při souhře ostatních výsledků vystoupali dokonce až na druhé místo za neporažené Žraloky. Kterým jako jediný tým sebrali bod za listopadovou prohru v KV aréně 4:5 po nájezdech. Lapp přitom v lázních prohrával už 0:3, ale předvedl zmrtvýchvstání, které utnul až v osmé sérii dovednostní soutěže Filip Veselý. I v prvním vzájemném utkání na východě přišel vniveč náskok, byl to ale Zlín, jenž ztratil vedení 2:0. Kapitánský hattrick Michala Geiera v září usadil všechny body do karlovarského autobusu po konečném výsledku 4:2 pro Západočechy.

Výmluvný je pohled na hráčské statistiky. Mezi karlovarskou čtveřici hráčů se na špici celé soutěže vklínil za nejproduktivnějšího Filipa Veselého (41+29; 5,38 bodu/zápas) zlínský Martin Joppa (22+31; 5,3 bodu/zápas). V top 20 kanadského bodování je pak situace shodná jako s tituly, šest Zlíňáků a pět Karlovaráků. Jedenáct nejproduktivnějších hráčů ze dvaceti se sejde na jednom ledě ve finále, existuje snad lepší pozvánka?

Existuje. Česko proti Slovensku. Vždyť prakticky půjde o reprezentační duely. Zatímco v karlovarských dresech se prohání pětice českých lvů, včetně kapitána národního týmu Radka Zelinky, v těch zlínských nastupuje díky absenci domácí soutěže na Slovensku hned šest reprezentantů našich východních sousedů. Omezení soutěže přitom stanovuje počet cizinců na soupisce na pět, zlínský trenér tak musí někomu ze svých zahraničních svěřenců připravit černého Petra. Ke slovenské reprezentaci přičtěte ještě desítky let reprezentačních zkušeností pro naši vlast dvojice Hábl - Palát a není nutno pochybovat o tom, že letošní klání o pohár snese evropské parametry. Ostatně SHK Lapp Zlín se sám označuje za "vládce Evropy" díky vítězství na asi nejtradičnějším evropském turnaji Malmö Open v roce 2018.

Je na co se těšit. Finále začne 4. března ve Zlíně a pokračuje 18. března v Karlových Varech, kde se o den později odehraje i případný rozhodující třetí zápas.


Česká parahokejová liga, 1. finále

SHK Lapp Zlína - SKV Sharks Karlovy Vary, sobota 4. března 2023 15:30

Živé vysílání: ČT sport Plus nebo YouTube HC Energie