Jeden týden zbývá do zahájení Mistrovství světa v para hokeji, které bude od 19. do 26. června znovu hostit Ostrava po předloňském veleúspěšném šampionátu. Světlo světa spatřila soupiska české reprezentace, která čítá hned čtyři zástupce SKV Sharks Karlovy Vary. Michal Geier, Karel Wágner, Radek Zelinka a Patrik Sedláček budou bojovat nejen o zisk první medaile pro Česko v historii, ale i o účast na Zimním paralympijských hrách 2022 v Číně. Mistrovství světa totiž bude zároveň kvalifikačním turnajem na nejprestižnější para hokejovou akci.

Michal Geier je neostřílenějším borcem z celé karlovarské čtveřice. Nejužitečnější hráč MS Ostrava 2019 dovedl před dvěma lety český tým pro čtvrté místo jako kapitán. S národním týmem zažil už první elitní šampionát pro české barvy v roce 2009, kde jinde než v Ostravě. I tehdy se hrálo o účast na paralympiádě, Češi se pátým místem do Vancouveru kvalifikovali. Zkušený para hokejista by rád zúročil mnohaletou dřinu ziskem první medaile, maximem českého týmu dosud zůstává čtvrté místo z let 2012, 2013 a 2019.

Karel Wágner si zahraje na svém druhém mistrovství světa. Zatímco předloni byl v 21 letech benjamínkem národního týmu, nyní připadne role „sběrače puků“ sedmnáctiletému Alexi Oharovi ze Sparty Praha. Dvouletý tréninkový dril může mladý obránce přetavit ve větší porci minut na ledě.

Radek Zelinka je reprezentačním nováčkem a mistrovství světa zažije na vlastní kůži poprvé. Hráč se silným osobním příběhem dosud stihl odehrát jen dva zápasy České para hokejové ligy, než ledové plochy uzavřela koronavirová krize. Díky přípravě s národním týmem ale mohl dvoumetrový dlouhán dál trénovat a odměnou mu je účast na domácím šampionátu.

Patrik Sedláček je tím nejzelenějším zelenáčem sestavy. Devatenáctiletý bývalý hokejista vkročil do para hokejové etapy života až během doby, kdy svět obrátila naruby epidemie. Díky tomu nesměl působit na klubové úrovni, ale rovnou se zapojil jako velká naděje do tréninkového procesu reprezentace. A výsledek? Místo na soupisce národního týmu pro mistrovství světa! Jak praví klasik: nechceme se nikoho dotknout, ale kdo z vás to má?

Kompletní nominace národního týmu pro MS Ostrava 2021:

Brankáři: Martin Kudela (SHK Mustangové Pardubice), Michal Vápenka (HC Sparta Praha para hokej)

Obránci: Pavel Kubeš, David Motyčka, Pavel Doležal (všichni SHK Mustangové Pardubice), Karel Wágner, Radek Zelinka (oba SKV Sharks Karlovy Vary), Jan Frolík (HC Sparta Praha para hokej)

Útočníci: Michal Geier (SKV Sharks Karlovy Vary), Zdeněk Hábl (SHK Lapp Zlín), Miroslav Novotný (HC Sparta Praha para hokej), David Palát (SHK Lapp Zlín), Zdeněk Krupička, Jiří Raul, Alex Ohar (HC Sparta Praha para hokej), Patrik Sedláček (SKV Sharks Karlovy Vary), Václav Hečko (Para hokej Havířov)

Trenéři: Jiří Bříza, Jan Szturc, Jakub Novotný.